SUDAČKE ODLUKE


“Da nije ono dosudio ne bismo izgubili!” – rečenica koju većina sportaša izgovori u nekim situacijama. Gotovo svi ste ponekad okrivili suca za svoj poraz ili poraz svoje momčadi. No, ono što si ne smijete dopustiti je da sudačke odluke utječu na vašu izvedbu.

Uzmimo za primjer jednu rukometnu utakmicu. Možemo se složiti da je pritisak prije samog početka utakmice prisutan i kod rukometaša i kod sudaca. Svi su ovdje da obave svoj posao najbolje što mogu. Kao što znamo, koncentracija tijekom utakmice nije uvijek na maksimalnoj razini. Zato se i događaju greške, kako kod igrača tako i kod sudaca. Ono gdje dolazi do razlike je reakcija na te greške. Kada igrač pogriješi većina suigrača dođe do njega, potapša ga po leđima, pripiše to nedostatku sreće i nastavi dalje. No, sudac je taj za kojeg se smatra da ne smije pogriješiti i, ako do toga dođe, ta pogreška je zasigurno namjerna. To stvara kod suca dodatan pritisak, podiže razinu njegove anksioznosti i povećava mogućnost nove pogreške. Također, može dovesti i do povećanja frustracije i mijenjanja kriterija u korist suparnika. Suci se svojih odluka moraju držati i rijetko kada će ih izmijeniti, stoga vaš pritisak na njih i negativne reakcije u većini slučajeva neće dovesti do ishoda koji biste željeli.

Već smo pričali o važnosti focus točka. Kada počnete razmišljati o sucu automatski vam on postaje jedna od, ili jedina, fokus točka. Samim time gubite kapacitet za obradu informacija koje su bitne za vašu izvedbu i stoga ona postaje lošija. Ono što sudac dosuđuje nije pod vašom kontrolom i ne možete ništa promijeniti ako negativno reagirate na njegove odluke. Zapamtite da svojom negativnom reakcijom samo povećavate frustraciju kod suca i kod sebe i dovodite svoju izvedbu na nižu razinu. Kako biste izbjegli preveliku frustraciju i dolazak u crvenu zonu postoje neke preventivne tehnike. Jedan od načina na koji možete zaustaviti svoje loše reakcije je da se usmjerite na svoje fokus točke i održite svoju pažnju na njima. Kada vam sudac počinje odvraćati pažnju u sebi kažite „STOP!“ i vratite fokus pomoću neke ključne riječi (npr. lopta) kojom ćete usmjeriti pažnju na ono što vam u tom trenutku treba biti u fokusu. Također, dobro je i cijelo vrijeme koristiti pozitivni samogovor kako ne biste došli do crvene zone.

Upamtite, svima se može dogoditi „loš dan“ i poneki propust. Ono što možete kontrolirati ste vi i vaše reakcije, stoga ne dopustite da vam sudac postane glavna fokus točka i kontrolirajte ono što možete, a to su vaše emocije i reakcije. Zlatne medalje se najčešće osvajaju u zlatnoj zoni stoga nedajte sucu da ju oboja u crveno.

Sanja Petrić, bacc. psych


Autor: Senad Imamović, - 16.03.2016 u 23:23