ANTO JOSIĆ - SUĐENJE ZADOVOLJAVAJUĆE NA SP


antonass1.jpg

Svima nama zasigurno u uči upadaju suci i sudačke odluke koje zdušno znamo i prokomentirati. Smatram da je i to dio rukometnog folklora.

Ravnajući se po tome zamolio sam gosp. Antu JOSIĆA osobu koja je zasigurno kompetentna da može dati jedan presjek suđenja na proteklom SP u Francuskoj.

„Što reći o suđenju na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Francuskoj. Prije svega mislim da komisija koja određuje suce na ovo prvenstvo nije pozvala najbolje suce nego je to odabir po „ključu“ svete rukometne federaciji ili pozovi onog tko ti je simpatičan. Nije se komisija IHF kockala s egzotičnim parovima i oni nisu sudili završnicu tako da je i to dokaz da na svjetskom prvenstvu ne sude najbolji nego da tu dolaze suci koji bi vrlo teško mogli suditi prvenstva u bilo kojoj Europskoj prvoj ligi. Ne mogu se oteti dojmu da su tu morali biti naši suci Matija GUBICA i Boris MILOŠEVIĆ a još poneki sudacki par iz Evrope ( npr par iz Srbije) ali na koji način odabiru sudačke parove ostat će misterija. Prvenstveno mislim da na ovom prvenstvu gledajući u globalu suđenje nije bilo na najvišem nivou kada su se igrale utakmice u grupnoj fazi i da su djelitelji pravde bili najslabija karika tog dijela takmicenja, ali što se turnir bližio kraju suđenje je bilo sve kvalitetnije. No ipak na kraju u zadnjim utakmicama suci su pokazali svoje pravo lice bilo je to dobro suđenje uz poneke pogreške koje su prihvatljive i koje se mogu tolerirati na tom rangu natjecanja i suđenja. Nije bilo prigovora na njihove odluke kao sto je bilo prigovora na utakmice u grupnoj fazi.Vidjeli smo dosta pogrešaka a po meni najslabiji segment u početku bio je sedmerac i progresivna kazna. Mišljena sam da je naša reprezentacija jako dugo na jednom velikom takmičenju nije imala ovako dobro suđenje i čak bi se usudio reći u momentu kad suci nisu znali kome dati loptu u nekoj od situacija kad je "ničija" lopta oni bi je uvijek dodijelili nama. Sve u svemu na kraju suđenje je pratilo rukomet i najbolji suci iz Europe su odradili posao u Parizu na zadovoljstvo svih reprezentacija.

I u konačnici čestitam svim kolegicama i kolegama na dobro odrađenom poslu a posebno bi se zahvalio našim reprezentativcima na osvojenom ne malom četvrtom mjestu ovog SP. “Veselili smo se i tugovali s njima i nadamo se da ce na Euru 2018 Hrvatska biti na postolju jer to ovi igraci zasluzuju.

Senad IMAMOVIĆ


Autor: Senad Imamović, - 30.01.2017 u 18:46