Odigrana utakmica "velikog rukometa"


 

Današnjeg dana na sportskim terenima Stella Maris u Umagu održana dugo planirana manifestacija „RUKOMET NEKADA I SADA“ koju je organizirao naš zbor. Manifestacija je počela pozdravnim govorom predsjednika Zbora Krunoslava MARINA koji se obrati prisutnim riječima „Draga gospodo, izuzetna mi je čast da Vas mogu u ime ZRS Poreč pozdraviti i zahvaliti vam se na pomoći u organizaciji ove manifestacije. Da, bilo je upita zašto mi ZRS a ne netko drugi i negdje drugdje što nas nije pokolebalo, mi ZRS Poreč htjeli smo nešto da napravimo, nešto što nije svakodnevno a vezano je za rukomet. Tražeći takvo što došli smo na ovu ideju evo koju smo polako proveli u djelo i koju nitko do sada nije napravio, a to je obilježavanje igranja prve rukometne utakmice koja je odigrana na današnji dan prije 81 godinu u Varaždinu,  normalno bez vas svih to mi sami ne bi mogli učiniti. Nije lijepo u ovakvim organizacijama nikoga izdvajati ali tražit ću ispriku i sebi dati slobodu da se ovom prilikom u ime ZRS Poreč javno i usmeno zahvalim čovjeku koji je nam puno pomogao i približio događanja od prije 80-desetak godina. Zahvaljujem se gospodinu Juraju RADOVČIĆU na ime nesebičnog rada u njegovom dugogodišnjem sportskom životu a posebno na unaprjeđenju rukometa i rukometne igre te ga pored svega proglašavam počasnim članom ZRS Poreč i te pozivam gospodina Tullia DEKOVIĆA da me u ime Zbora uruči plakatu“

Uz par toplih riječi i zahvale gosp. Tullio DEKOVIĆ kao najstariji aktivni član našeg Zbora uručio je plakatu zahvale gosp. RADOVČIĆU.

Kako je nastajanje rukometa i rukometne igre za nas mlađe nepoznanica iskorištena je ova prilika te je od strane "legendarnog" Juraja RADOVČIĆA održano polu satno predavanje uz prikazivanje slajdova o povijesti nastanka rukometa čiji početci počinju davne 1930 u Varaždinu te iz koje nastaje današnj dvoranski rukomet. Također posljednji dio izlaganja gosp. Radovčića odnosio se na prezentaciju rukometa na pijesku čijeg će evropskog prvenstva za oko jedan mjesec dana domačin biti grad Umag i veliki dio poslova će odrađivati članovi našeg Zbora..

Nakon toga na Gradskom nogometnom igralištu odigrana je revijalna utakmica „velikog rukometa“

REVIJALNA RUKOMETNA UTAKMICA „VELIKOG RUKOMETA“

RK „UMAG“ – Selekcija Bujštine – seniori              3 – 4         (2 -2)

Gradsko nogometno igralište „Stella Maris“

GledateljA: 150

Suci: Vlatko MOŽAR, Filip TIŠLJAREC i Sanel KARAHASANOVIĆ svi Umag

Nadzornik: Dušan ALEKSIĆ - Vižinada.

RK „UMAG“    Ipša, Srebrenić, Lisica, Gorenac, Buvinić 1, Osmančević 1, Ravnić 1, Velenik, Šestak, Jakupović, Ferro.

Selekcija Bujštine:    Andonovski 1, Habek 1, Kostić 2, Radošević, Šaina, Štiglić, Jurčević, Radulović, Grbac, Berljafa, Milevoj.

Trinaesterci:  RK „UMAG“ 0 – Selekcija Bujštine 0

Isključenja:     RK „UMAG“ 0 – Selekcija Bujštine 0

Na posebno označenom nogometnom igralištu utakmica je započela početnim bacanjem najstartijeg na današnjoj manifestaciji a iz generacije koja je igrala "veliki rukomet" gosp. Juraja RADOVČIĆA.  U ovoj utakmici gdje je rezultat stavljen na zadnje mjesto vidjelo se puno atraktivnih akcija i nespretnih ali simpatičnih poteza.  Preteči reakcije i komentare te uspoređenje „onih vremena“ sa današnjom igrom „velikog rukometa“ gosp. Juraj Radovčić je iznenađen, oduševljen i zadovoljan. Ne možemo a da ne spomenemo ne mali broj gledatelja koji je bučno pratio događanja na terenu. Nakon utakmice mnogo brojni a među njima i gosp. Juraj RADOVČIĆ nisu krili zadovoljstvo organiziranja ove manifestacije koju će mnogi moći vidjeti i na našoj stranici u video obliku.

Po završetku ove utakmice preselilo se u sportsku dvoranu gdje su snage odmjerile veteranske ekipe Umaga i Buja.

VETERANI:

RK „UMAG“ – RK „BUJE 53“ – veterani             21 – 19               (12 -11)

Sportska dvorana „Stella Maris“

GledateljA: 150

Suci: Vlatko MOŽAR i Filip TIŠLJAREC oba Umag

Nadzornik: Senad IMAMOVIĆ iz Umaga.

RK „UMAG“  Srebrenić, Ipša 6, Velenik, Boglić 5, Lisica 5, Žepčan, Ilić 3, Krepljanov 2, Jušta.

RK „BUJE 53“  Pavelić, Poznić, Štiglić, Vorić 1, Tuljak, Kostić 1, Habek 6, Frančeskini 3, Tadić, Radizlović, Grbac 1, Agarinis 1, Šaina 1, Andonovski 5.

Sedmerci:    RK „ Umag“ 6 (7), RK Buje 53“ 2 (3)

Isključenja:  RK „Umag“ 2 min, RK „Buje 53“ 0

Utakmica u kojoj su veliki znanci rukometa pokazali pregršt atraktivnih poteza i akcija ali sa činjenicom da to baš nije na onom brzinskom nivou seniorskog uzrasta. Isto tako u više navrata pokazano je da srce želi puno toga ali da mogućnosti ne mogu pratiti želje. Blagom rezultatskom premoći slavili su Umažani a što danas stvarno nije ni bilo bitno.

Kako se izgubila pokoja kalorija nakon završene utakmice nastavilo se „treće poluvrijeme“ gdje su kalorije jako brzo nadoknađene te pored toga dodat i koji promil ali sve u granicama sporta. Sve u svemu prava rukometna fešta.


Autor: Senad Imamović, - 29.05.2011 u 23:06