ZRS Poreč kroz povijest

U Istri - Poreču 1949. godine igrala se prva ogledna utakmica velikog rukometa između dviju momčadi "srednje fiskulturne škole" iz Zagreba.
Početkom pedesetih godina u Istri dolazi do prvog igranja tada malog rukometa u stvari današnjeg rukometa. Rukomet zahvata skoro sva veća mjesta i gradove. Počinju se igrati školska, studentska i radnička prvenstva a potom općinske lige čime se ukazuje i potreba za sucima rukometa.
Nema posebnog pisanog traga o početcima suđenja i sucima.
Suđenje počinje tako da su prve utakmice sudili nastavnici i treneri vlastitih klubova jer je to tada bio običaj, bilo je i suđenja iskusnih igrača ili sportskih djelatnika.

O početcima razvoja sudačke organizacije na našim prostorima mora se spomenuti prof. Ivan-Gianni ŠEGON iz Poreča, koji, kao student tjelesne kulture u Sarajevu stječe zvanje tadašnjeg republičkog suca koji, vrativši se u Poreč nakon studija, uvelike doprinosi razvoju rukometa i sudačke organizacije.
Prof. Juraj RADOVČIĆ iz Umaga. Sa pravom se može reći da je jedan od utemeljitelja sudačke organizacije, prvi djelitelj pravde i instruktor rukometa na ovim prostorima. Razvojem rukometa na području Poreča, Umaga , Buja početkom 1969. godine prof. Juraj RADOVČIĆ kao opunomoćenik i instruktor HRS-a, održava prvi službeni tečaj  za rukometne suce u Poreču. Tečaj traje mjesec dana nakon čega se u Poreču organizira i polaganje. Te godine, 15. veljače Dušan ČUGALJ, Mario DEKOVIĆ, Tullio DEKOVIĆ, Drago DIKA, Renato GUSTIN, Anton JURCAN, Đorđe OSTOJIĆ, Feručio PILAT, Lino RABAR, Josip RINALDIS, Silvano KRAMAR, Ivan TOPOLJNJAK, Feručio BUBIČIĆ, Drago RIS i Željko KOVAČIĆ polažu ispit i dobivaju zvanje „suca druge kategorije“ a nakon čega se neki uključuju u rad Zbora Umag.

Kasnije se sve više održavaju tečajevi i ispiti za suce a oni se uključuju u zbor sudaca Umaga, Bujštine a kasnije Pule.
 
Suđeno je u to vrijeme bezbroj utakmica studentskih igara, radničkih sportskih igara, općinskih lige od 1968. do 1971. god., mnogo prijateljskih utakmica. Kroz suđenje na takvim utakmicama dolazila je do izražaja sve više kvaliteta sudaca, tako da su neki od tih prvih sudaca zahvaljujući tim iskustvima kasnije postigli visoke rezultate.

Tijekom 1996. godine dolazi do razilaženja i podjele zbora Pula na zborove Pula i Poreč. Tom podjelom zboru rukometnih sudaca Poreč priključuju se suci sa područja Rovinja, Kanfanara, Buzeta, Buja i Umaga a pod zbor Pula ostaje Pazin, Labin i Pula što je i danas.

Zbor rukometnih sudaca Poreč postoji samostalno od 1996. godine od kada se vodi novija povijest Zbora. U proteklom vremenu iškolovano je niz visoko rangiranih sudaca a i sada nadzornika suđenja. Najznačajnija dostignuća povijesti Zbora čini Vlado ŽIVOLIĆ koji svojom kvalitetom i upornošću, podrškom matičnog Zbora, stječe zvanje IHF suca te sudi niz međunarodnih utakmica i prvenstava na nivou europskog natjecanja. Kasnije i nadzornik na međunarodnim utakmicama EHF-a. Vlado ŽIVOLIĆ je i danas aktivan član ZRS Poreč te obnaša dužnost nadzornika na Premijer HRL. Nadalje kao sudac savezne prve Jugoslovenske lige a potom i I. HRL povijest Zbora okrunjuje i Tullio DEKOVIĆ koji još i danas obnaša dužnost nadzornika. Sudački par Dragutin MODESTO i Edi MIŠAN uspješno su sudili Premijer i prvu HRL. Nakon umirovljenja u sudačkoj organizaciji Edi MIŠAN se posvećuje trenerskom pozivu dok Dragutin MODESTO je i sada aktivan u sudačkoj organizaciji obavljajući dužnost nadzornika na prvoj HRL. Ujedno je i član UO UHRS-a. Kao i prethodni na listi I. HRL dugi niz godina sudio je Mirko RINALDIS u paru sa Borisom KIRINČIĆ iz Rijeke koji se nakon umirovljenja posvećuje trenerskoj struci.

Trenutno na najvišem rangu suđenja Premijer HRL predstavnika našeg Zbora nema dok su Vladimir GRUBOR i Adi ŽEPČAN na listi I. HRL. Također iz našeg Zbora na listi III. HRL zapad su Julijana ŽULIČEK i Ivana KOVAČ.

Pored toga članovi našeg Zbora kao suci i nadzornici „A“ i „B“ kategorije uspješno obnašaju svoje dužnosti na drugoj i trećoj HRL. Isto tako članovi Zbora opslužuju takmičenja RLŽI sa svojim mladim sucima.  

U prošlosti članovi Zbora uspješno su obavljali svoje zadaće u organizaciji niza turnira a vrhunac zadaće je uspješno obavljano na Svjetskiom prvenstvima u rukometu 2003. (žene) i 2009. (muški) gdje je veći dio našeg članstva bio angažiran.

Dosadašnji predsjednici ZRS Poreč su bili Tullio DEKOVIĆ, Feručio BUBIČIĆ, Edi MIŠAN, Krunoslav MARIN i Dragutin MODESTO.

Dužnost tajnika Zbora su vršili Aleksandar BENČIĆ, Vinko ARIĆ, Vladimir GRUBOR i Senad IMAMOVIĆ.

Danas na čelu Zbora nalazi se Vladimir GRUBOR kao predsjednik i ponovno Vinko ARIĆ u ulozi tajnika.

 

Autori: Prof: Juraj RADOVČIĆ, Tullio DEKOVIĆ i Senad IMAMOVIĆ