Povijest zbora

Zbor rukometnih sudaca Poreč osnovan je 1996. godine nakon podjele tadašnjeg Zbora Pula, čime je započela njegova novija povijest. Suci s područja Rovinja, Kanfanara, Buzeta, Buja i Umaga priključili su se Zboru Poreč, dok su suci iz Pazina, Labina i Pule ostali pod Zborom Pula. Od tada, Zbor rukometnih sudaca Poreč razvija i educira brojne suce i nadzornike suđenja, doprinoseći kvaliteti rukometnih natjecanja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Posebno se ističe Vlado Živolić, koji je postao IHF sudac te je, zahvaljujući svojoj predanosti i podršci matičnog Zbora, sudio mnoge međunarodne utakmice i prvenstva, uključujući i europska natjecanja. Kasnije je preuzeo i ulogu nadzornika na međunarodnim utakmicama EHF-a. Drugi značajni članovi Zbora uključuju Tullija Dekovića, suca savezne prve Jugoslavenske lige i I.HRL, te sudački par Dragutin Modesto i Edi Mišan, koji su sudili Premijer i prvu HRL. Nakon završetka sudačke karijere, Edi Mišan posvetio se trenerskom pozivu, dok Dragutin Modesto i dalje aktivno djeluje kao nadzornik na utakmicama prve HRL te je član Upravnog odbora UHRS-a. Dugogodišnji sudac Mirko Rinaldis, zajedno s Borisom Kirinčićem iz Rijeke, također je ostavio značajan trag sudeći Premier i I.HRL, a nakon sudačke karijere posvetio se trenerskoj struci.

Zbor rukometnih sudaca Poreč je kroz svoju povijest uspješno organizirao i provodio niz rukometnih turnira, a posebno se ističe angažman na velikim međunarodnim događanjima kao što su Svjetska prvenstva u rukometu 2003. (žene) i 2009. (muški) te Europsko prvenstvo 2018. (muški), gdje je veći dio članova Zbora bio aktivno uključen.

Dosadašnji predsjednici Zbora bili su Tullio Deković, Feručio Bubičić, Edi Mišan, Krunoslav Marin i Dragutin Modesto, dok je trenutni predsjednik Vladimir Grubor, sada u svom trećem mandatu. Tajnik Zbora je Damian Štifanić. Zbor nastavlja svoju misiju usavršavanja i razvoja sudačkog kadra te aktivno doprinosi kvaliteti i razvoju rukometa u Poreču i šire.